Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
[...] odżywczych w ELMAYO LA VITA LOCA Vitamins & Minerals Nowe preparaty multi-składnikowe poza witaminami i składnikami mineralnymi często zawierają również aminokwasy czy kwasy tłuszczowe. Dobry przykład stanowi tutaj dodatek argininy, która korzystnie wpływa na układ krwionośny poprzez modulację elastyczności naczyń krwionośnych, [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał poszczególne witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe czy związki, odpowiedzialne m.in. za hamowanie działania wolnych rodników, czyli przeciwutleniacze. Pamiętać należy, że sama podaż energii to jedno, a to, [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
[...] wyjątkowa roślina, która często występuje w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Ma soczystą, półmięsistą konsystencję o łagodnym, cytrynowym smaku. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę c, witaminę a, potas i wapń. Portulaka jest doskonałym dodatkiem do sałatek, zup i gulaszu. Kalafior romanesco Kalafior romanesco to [...]
Kiedy my świętujemy, nasze wątroby dwoją się i troją pod natłokiem pracy. Nasze święto to dla wątroby ostry dyżur. Każdego roku, w okolicy okresu świątecznego, pojawiają się w sieci artykuły doradzające w sprawie wspomagania wątroby. Sposób na rodniki W rzeczywistości nie jest zazwyczaj aż tak źle, jak wyżej opisałem, albowiem nasza wątroba [...]
[...] smaków, które podobnie jak pozostałe praliny podbijają rynek dietetycznych łakoci. Wyjątkowość tego produktu polega na połączeniu zdrowych bogatych w białka i nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów ze słodką, rozpływającą się w ustach czekoladą, w której nie znajdziemy ani grama dodanego cukru, gdyż do jej produkcji wykorzystano maltitol, który [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
[...] guma ksantanowa; koncentrat soku z cytryny, aromaty naturalne, przeciwutleniacz: E385. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 312 kcal Tłuszcz: 30 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g) Węglowodany: 9,2 g (w tym cukry: 4,1 g) Białko: 0 g Błonnik: 0 g Sól: 1,13 g Wegański majonez spełnia swoją funkcję. Jako alternatywa dla [...]
Wykorzystanie suplementacji, która niesie za sobą wsparcie w pracy umysłowej jest jeszcze raczkujące w naszym kraju. Mało osób korzysta z podstawowych preparatów, jak kwasy tłuszczowe omega 3 czy np. magnez, nie wspominając o suplementach bardziej zaawansowanych, które by znacznie poprawiły osiągane wyniki. Jednak na rynku jest dostępnych kilka [...]
Flora bakteryjna jelit ma bez wątpienia ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Ma to przełożenie na to, jak ważna jest dieta w profilaktyce i leczeniu różnych stanów chorobowych. Jedną z chorób, która ma swój początek w naszych jelitach, jest otyłość. Chociaż to jasne, że otyłość wiąże się często z nadmiernym spożyciem pokarmów, może mieć [...]
[...] maltodekstryna, wapń, sól morska, emulgator: lecytyny; ryboflawina, witamina B12, witamina D2 Wartości odżywcze Wartość energetyczna na 100 ml: 30 kcal Tłuszcz: 1,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g) Węglowodany: 3,7 g (w tym cukry: 2,7 g) Błonnik: 0,1 g Białko: 0,6 g Sól: 0,13 g Można się nieco przyczepić do dodatku cukru, jednak jeśli [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
[...] są z najwyższej jakości składników. Znajdziemy tu między innymi chudy filet z kurczaka, jako doskonałe źródło białka oraz olej rzepakowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Każdy posiłek to około 420 gramów czystych doznań kulinarnych, które dostarczają ponad 550 kcal. To sprawia, że gotowe dania są świetnym elementem diety w [...]